Wat zijn de voordelen van zonnepanelen.
Wij vroegen het de professionals Patrick & Jeroen.

 

Soms vraag ik me dat af…..

Thuis heb ik zonnepanelen, maar hier in Spanje heb ik die niet. Hoe komt dat? De panelen brengen hier in Spanje 175% op van wat ze doen in Nederland. Ok, in mijn geval is de stroom hier goedkoper, maar ik hoor ook andere verhalen waarin mensen meer dan het dubbele betalen.

Stroom die je opwekt kun je direct verbruiken en wat over blijft gaat terug het net in. Hiervoor krijg je in Spanje een korting op je rekening (volgens de wet). Maar dat moet je dan eerst nog geregeld krijgen met je leverancier….. Deze korting is per kWh lager dan de besparing als je de stroom direct zelf gebruikt.

Hiervoor is het belangrijk dat je de PV-set zó ontwerpt dat je hier zoveel mogelijk je eigen verbruik mee afdekt. Dus, je zorgt voor een zo gelijkmatig mogelijke opwek (plaatsing van de zonnepanelen in een oost/west opstelling). Hierbij is ook belangrijk dat de set ten opzicht van je verbruik de juiste maat heeft!

Als je in NL een set hebt die op jaarbasis 100% van je verbruik pakt, zul je ongeveer 30% direct zelf verbruiken. Hier in Spanje hangt het af van welke momenten in het jaar je hier bent; of je veel airco gebruikt (of zou willen gebruiken). Ikzelf laat de zon overdag de boilers opwarmen, de afwas en de was doen! In ieder geval is een set voor 50% van het eigen verbruik zeker de moeite waard. Een set kost tegenwoordig ook niet zo veel meer!

Goed, het is me te warm nu; ik ga de airco gratis aanzetten…. Die voelt fijner op zonnestroom…… Oh ja, binnenkort schaf ik een accu aan en laat me met een grijns afsluiten van Endesa!!!!

Met zonnige groet Patrick en Jeroen

Solectric.es
Zonnekompas.nl
Tel.: 663 331 012