De woningmarkt in Spanje heeft er een nieuwe favoriet bij: het fenomeen "build to rent". Zoals de naam al aangeeft, gaat het om het bouwen van nieuwe woningen die uitsluitend voor de verhuur bestemd zijn. Deze trend, die in het Verenigd Koninkrijk is ontstaan, wekt de belangstelling van veel investeerders, zowel nationale als internationale.
In Spanje hebben de promotoren van "build to rent" een markt gevonden waar huur steeds belangrijker wordt. Zij proberen tegemoet te komen aan de vraag van veel jonge (en minder jonge) mensen die het idee van kopen hebben laten varen en op zoek zijn naar huurwoningen van goede kwaliteit om zich op lange termijn in te vestigen.

De grondslagen van de "build to rent".
Het gaat in de eerste plaats om wooneenheden die speciaal voor de verhuur zijn gebouwd. Daarom zijn ze gemaakt van resistente materialen die niet beschadigen na verloop van tijd, in plaats van andere die aantrekkelijker zijn op het eerste gezicht, maar minder duurzaam.
Maar dit is niet het enige dat de "build to rent" definieert. Volgens het professionele dienstenbureau EY zijn deze woningen nieuw gecreëerd, hebben zij één eigenaar die alle eenheden bezit (meestal 50 of meer voor elk complex) en worden zij beheerd door professionals, aangezien zij als een bedrijf werken.
Kortom, het gaat om grote wooncomplexen die worden gecreëerd en ontworpen om te worden verhuurd, met concurrerende prijzen en beheerd door bedrijven. Dit fenomeen geeft een wending aan het traditionele huursysteem, dat sterk versnipperd en ongelijk verdeeld is, omdat het al jaren verdeeld is onder kleine eigenaren. In Spanje, zonder verder te gaan, is 95% van de huurwoningen eigendom van particulieren.

Een markt die huur omarmt.
Zoals gezegd is het fenomeen "build to rent" ontstaan in het Verenigd Koninkrijk, waar de hoge prijzen de koopkracht van een groot deel van de bevolking beperken. Hetzelfde gebeurt in ons land. Een op de vijf Spanjaarden woont op huurbasis en 17% is niet van plan om op middellange of lange termijn een huis te kopen.
Achter deze gegevens gaan baanonzekerheid en hoge verkoopprijzen schuil, maar ook een socioculturele verandering. Veel jongeren zien het niet zitten om een hypotheek te nemen of hun hele leven op dezelfde plek te blijven wonen en zetten daarom in op huren.
 
Volgens het rapport "Huurervaring in 2017-2018" van Fotocasa is het profiel van de Spaanse huurder een vrouw, tussen 25 en 34 jaar oud, uit een hogere middenklasse en met een maandelijks inkomen tussen 10.000 en 20.000 euro. Bij het zoeken naar een woning hechten ze belang aan de prijs en het feit dat ze niet hoeven te investeren in hervormingen.
Veel van het aanbod beantwoordt echter niet aan de verwachtingen. Volgens dezelfde studie gaf 78% van de ondervraagden de prijs aan als de meest voorkomende moeilijkheid bij het huren van een woning. 49% verwees ook naar de slechte staat van de woningen. Problemen die zouden kunnen worden opgelost door het fenomeen "build to rent".

Hoe zijn deze woningen?
Over het algemeen zijn ze klein, comfortabel en met veel voorzieningen. Ze zijn ontworpen om te voldoen aan de behoeften van nieuwe generaties huurders en gebouwd om vele jaren in goede staat te blijven.
Volgens het rapport 'Private Rented Sector - Spain 2019' van Knight Gerben is design essentieel om deze doelen te bereiken. Het moet bijdragen aan het creëren van gemeenschappen en het verbeteren van de efficiëntie in gebouwen die bestemd zijn voor verhuur, in het algemeen.
Het idee van het creëren van gemeenschappen is zeer belangrijk, zodat de huurders zich comfortabel voelen en langer blijven. Om deze reden bestaan de huurcomplexen uit talrijke gemeenschappelijke ruimten. "Gemeenschappelijke ruimtes moeten werkruimtes, gemeenschappelijke terrassen en sportscholen omvatten," leggen ze uit in de studie.
"In plaats van extra inkomsten te genereren, is het doel van deze faciliteiten om een gemeenschapsgevoel te creëren. Al deze aspecten helpen de huurders om elkaar beter te leren kennen en daardoor op lange termijn te blijven".
Het hebben van al deze gemeenschappelijke ruimten maakt gebouwen efficiënter, aangezien veel van de diensten die vroeger in elke woning afzonderlijk werden aangeboden, nu in gemeenschappelijke ruimten te vinden zijn. Materialen spelen ook een belangrijke rol bij het bereiken van efficiëntie. "Ze moeten zo resistent mogelijk zijn. De afwerkingen moeten van hoge kwaliteit zijn, gemakkelijk te onderhouden, gemakkelijk vervangbaar en duurzaam ". Een ander sterk punt van deze complexen is hun diversiteit, om plaats te bieden aan zowel jonge professionals als gezinnen met kinderen. Ook de bouw van gebouwen voor bijvoorbeeld studenten- of bejaardenwoningen en kantoren wordt overwogen.

De voordelen.
Voor investeerders en projectontwikkelaars is "build to rent" een gelegenheid om te profiteren van de hausse op de huurmarkt. Voor de huurders van hun kant biedt het de mogelijkheid om toegang te krijgen tot woningen in goede staat, tegen concurrerende prijzen en op lange termijn.
Het is, kortom, een manier om de huurmarkt te professionaliseren. Het is mogelijk dat we in de komende jaren al enkele voorbeelden in ons land zullen zien, aangezien alles erop wijst dat het bouwen om te verhuren de aandacht van investeerders trekt, en veel, trekt.