Het belang van het maken van een Spaanse testament.

Heeft u onlangs een villa of appartement in Spanje gekocht? Dit artikel is van essentieel belang voor iedereen die in Spaans onroerend goed heeft geïnvesteerd en heeft betrekking op het belang en het proces van het maken van een Spaanse testament.

Het is absoluut noodzakelijk dat u weet dat er een duidelijk verschil is in de manier waarop het Spaanse rechtssysteem werkt in vergelijking met de wetten in Nederland. Als een buitenlander of een niet-ingezetene Spaans staatsburger met Spaanse bezittingen sterft zonder een testament in Spanje te hebben gemaakt, is Spaans erfrecht van toepassing op die bezittingen.

Alora-Makelaar sprak met advocatenkantoor Manzanares  in Alhaurin el Grande, die de landgoederen van buitenlanders en niet-ingezetene Spaanse staatsburgers met Spaanse bezittingen vertegenwoordigde, die zich niet bewust waren van de valkuilen van het nalaten om een ​​Spaanse testament te verlaten.

Antonio zegt: “Het is belangrijk om een ​​goed opgestelde Spaanse testament te maken om vele redenen, niet het minst om ervoor te zorgen dat je vrijelijk over je Spaanse vermogen kunt beschikken en de Spaanse verplichte erfgenaam-regels kunt vermijden.

“Een Spaanse testament kan ook nuttig zijn op het gebied van belastingplanning en om ervoor te zorgen dat de voorzieningen die u voor uw woning en Spaanse landgoederen treft, complementair zijn.”

Dus waarom een ​​testament maken?

1. Voorkom onaangename verrassingen!

Om een ​​duidelijk voorbeeld te geven van hoe dit u zou kunnen beïnvloeden, wees u ervan bewust dat er zelfs onbedoelde gevolgen kunnen zijn voor gehuwde paren met Spaanse activa als zij er niet in slagen een testament correct voor te bereiden. Wanneer een echtgenoot sterft, zal de Spaanse wet van toepassing zijn en vervolgens zullen sommige van zijn vermogens automatisch aan zijn kinderen worden overgedragen. Het is duidelijk dat deze regel de overlevende echtgenote ernstig zou kunnen treffen als er problemen zijn binnen het gezin en met name als de man nakomelingen heeft uit een eerdere relatie.

2. Verminder de rekening voor successierechten

Als u een Spaans testament hebt opgesteld, kan uw nalatenschap in aanmerking komen voor een grote verlaging van het percentage successierechten dat door uw erfgenamen moet worden betaald. Dit varieert van regio tot regio en is alleen beschikbaar voor inwoners en EU-niet-ingezetenen. In bepaalde omstandigheden is het misschien verstandig om de mogelijkheid van een Spaanse verblijfsvergunning te onderzoeken naast de successierechten in het land waar uw woning zich bevindt.

3. Vermijd tijdrovende en dure juridische kosten

Als u zich niet bezighoudt met het probleem van het maken van een Spaans zullen uw begunstigden waarschijnlijk veel tijd en geld moeten spenderen aan het oplossen van onnodige problemen met betrekking tot hun erfenis.

Soorten Spaans Testament

Er zijn drie soorten wil beschikbaar:

Open Testament (testamento abierto): een open testament wordt direct voor een notaris voorbereid en zij hebben de verantwoordelijkheid ervoor te zorgen dat het volledig legaal en correct opgesteld is. Een kopie van het document wordt verzonden naar het register van testamenten in Madrid. U ontvangt een kopie en het origineel blijft op het kantoor van de notaris. Als u geen Spaans begrijpt, moet u een geschikte persoon opdragen een officiële vertaling in uw moedertaal te maken, zodat u de details van de wil volledig begrijpt.

Gesloten Testament (testamento cerrado): de inhoud van een gesloten testament moet volledig vertrouwelijk blijven en het is van essentieel belang dat een gesloten advocaat wordt opgesteld door een Spaanse advocaat, omdat deze moet voldoen aan de Spaanse wetgeving. Een gesloten testament zal worden overhandigd aan een notaris om te worden verzegeld en ondertekend door de waarnemend notaris en twee getuigen, en vervolgens worden ingediend en geregistreerd in hetzelfde proces voor een open testament.

Holografisch Testament (testamento ológrafo): deze versie kan met de hand worden geschreven door de persoon die de testament maakt, maar het heeft enkele nadelen die problemen kunnen veroorzaken op het moment van overlijden. Het moet nauwkeurig worden opgesteld, ondertekend en gedateerd en u moet ervoor zorgen dat uw wensen duidelijk zijn en duidelijk worden uiteengezet.

Er zijn geen getuigen vereist en het document kan vrijwillig worden geregistreerd bij het register van testamenten. Een holografische wil vereist geen wettelijke begeleiding of advies dat altijd een zorg is, en het zal noodzakelijk zijn voor de begunstigden om de rechtbank bij te wonen om het document te valideren wanneer de erflater sterft.

Belangrijke aantekeningen

Een notaris is een door de overheid gemachtigde persoon die bepaalde juridische procedures mag uitvoeren en juridische documenten kan opstellen.

Wanneer iemand sterft buiten het land (Spanje), is het essentieel dat de overlijdensakte wettelijk vertaald en notarieel is om de geldigheid ervan te garanderen.

Stichtingen die bescherming bieden tegen successierechten bestaan ​​niet in Spanje.

Als u een Nederlands testament hebt, is het belangrijk om het in het Spaans te vertalen en de clausule op te nemen om Engelse wetgeving te selecteren.

Besteed aandacht aan de regels met betrekking tot getuigen! Als ze niet correct worden gevolgd, kunnen ze de wil ongeldig maken.

Uitvoerders van testamenten zijn niet normaal in Spanje en u moet zich ervan bewust zijn dat u door een aanstelling te doen, het bedrag aan successierechten dat aan de overheid verschuldigd is, kunt verhogen.

Houd er rekening mee dat Alora Makelaar geen vastgoedadvocaten zijn. De informatie in dit artikel is slechts bedoeld om enkele veelgestelde vragen te benadrukken, en terwijl we ons best doen om compleet en correct te zijn. We raden u ten zeerste aan gepaste raad te zoeken bij het aangaan van een financiële transactie!

Print Friendly, PDF & Email