Legalisatie van je vakantieaccomodatie en B&B.

Legalisatie van je vakantieaccomodatie en B&B.

Binnenkort is het zover. In oktober gaat de nieuwe wet op legalisatie van B&B en Vakantiehuizen van kracht. Heb jij jouw legalisatie al in orde? Het team van Emigreer naar Spanje heeft de afgelopen twee maanden diverse mensen geholpen met het presenteren van de papieren en deze Bed and Breakfasts zijn inmiddels allemaal gelegaliseerd.

Allereerst is dat natuurlijk een heerlijk gevoel voor de eigenaar ( geen angst meer als er een politie langs rijdt of dat een ´collega´ je misschien aangeeft). Maar ook biedt het vele voordelen. Als je B&B of vakantiehuis is geregistreerd kun je gebruik maken van de promotiemogelijkheden van de afdeling Turismo. Je kunt je accommodatie op hun site plaatsten en op nog veel meer sites van b.v de gemeente, mancomunidad en asociaciones de turismo. Bovendien kun je aanspraak maken op gratis cursussen, workshops, subsidie etc. Ook krijg je informatie over kwaliteitsnormen en kun je b.v kosteloos de ´Compromiso de Calidad´of ´Q de Calidad´ aanvragen.

Is de legalisatie ingewikkeld? Nee, niet als je de weg weet en de formulieren juist weet in te vullen.

Moet je bang zijn voor de belastingsdienst als je je accommodatie legaliseert? Nee, dat zijn twee totaal verschillende dingen. De Junta wil dat je je bedrijf bij hun registreert en dat staat helemaal los van de Hacienda (belastingsdienst).

Moet je een zaak oprichten of autonomo worden als je je zaak legaliseert? Nee, dat is in principe niet verplicht. Autonomo raden we overigens wel aan. Niet alleen voor de Seguridad Social maar ook omdat je daarmee pensioen opbouwt.

Duurt het lang om te legaliseren? Nee, in principe een week of zes.

Nu je ziet dat het allemaal niet zo ingewikkeld is raden wij je aan om dit najaar de tijd te nemen om het te regelen. Misschien kun je het zelf, dat is mooi meegenomen. En zo niet dan kunnen eigenaren die een accommodatie in Andalusië hebben ons team van Emigreer naar Spanje inschakelen. Het proces is als volgt:

Iemand van ons team ( Nederlands en Spaanstalig) komt bij jouw accommodatie op bezoek om de formulieren in te vullen, om te kijken welke papieren ontbreken en om foto´s te maken. Er moeten vaak een paar kleine zaken aangeschaft worden zoals b.v brandblussers.
Als je de ontbrekende documenten naar ons hebt opgestuurd (via mail) presenteren wij het geheel bij de afdeling Turismo bij de Junta.
Het is mogelijk dat iemand van de Junta een bezoek komt brengen om te controleren. In dat geval gaat onze contactpersoon mee om je te representeren. De Junta komt lang niet bij iedereen.
Enkele weken later krijgen wij per mail het registratienummer en ongeveer twee weken later wordt het officiële registratiedocument opgestuurd.
Wij zorgen dan dat het in jouw bezit komt en overhandigen je een legionella en hygiëneplan op maat dat je verplicht bent om in huis te hebben. Daarbij geven we een korte cursus zodat je op de hoogte bent van de minimale regels m.b.t deze documenten.
En dan is het klaar! Je kunt nu zorgeloos je accommodatie uitbaten.

Heb je nog vragen? Neem dan contact met ons op.

Wil je dat wij de legalisatie voor je in orde maken? Bel of mail ons:

[email protected]

Telefoon: 699.15 31 95

junta

 

Print Friendly, PDF & Email