Terwijl Nederland nog vol in het winterse weer zit, zijn Januari en Februari de maanden dat in Andalusië de witte en roze amandelbloesems de steeds groener wordende bergen versieren. Je kunt er bijna niet omheen want overal waar je door de bergen rijdt zie je de prachtige bloesems aan de bomen. Wat dat betreft is het voorjaar één van de mooiere periodes van het jaar om in Andalusië te zijn. De natuur is mooi groen van kleur en de temperatuur is erg aangenaam.

Ook de omgeving rond Álora staat vol met amandelbloesem en tijdens onze ritten naar verschillende woningen zien we ze overal. De bijen zijn druk in de weer met de geurige bloesem, omdat de amandelboom niet zelf bestuivend is zijn de bijen en andere insecten van grote waarde voor de ontwikkeling van de amandelen. Uiteindelijk zal ongeveer 20% van de bloesem uitgroeien tot Amandel. Zeven tot acht maanden na de bloei van de bloesem zijn de amandelen rijp voor de oogst. Hierbij zullen de witte bloesem de zoete amandel geven en de roze bloesem de bittere amandel. Het oogsten van al deze amandelen gebeurd veelal met de hand. De amandelen worden vaak verkocht op de lokale marken voor een prijs tussen de drie en vijf euro per kilo. Dat je veel amandelbomen tegenkomt in Spanje is niet vreemd want Spanje is het land dat de meeste amandelen van de EU produceert, en na Californië en Australië is het verantwoordelijk voor de grootste productie amandelen wereldwijd.

Besneeuwde toppen van de Sierra de las Nieves

Als je door de straten van Malaga loopt kom je zonder twijfel ook de amandelverkopers tegen. Een beeld dat niet meer uit de straten van het drukke centrum te missen is maar dat pas tientallen jaren geleden ontstaan is door een overproductie van amandelen. Om toch de amandelen aan de man te brengen werden deze op de straat verkocht. De mannen verkopen de gezouten en gebrande amandelen in kleine puntzakjes voor een paar euro. Het branden en zoutten van de amandelen gebeurd veelal volgens goed bewaard familierecept. Op de website van de Spaanse Winkel staat een mooi filmpje over de laatste dag van een amandel straatverkoper. (Tip: deze website is ook ideaal om alvast in Andalusische sferen te komen met typische producten uit deze omgeving die zij verkopen in hun website)

Amandel van bloem tot vrucht

De amandel zien we ook veelvoudig terugkomen in de Andalusische keuken. Zoete Amandelkoekjes of gerechten zoals albondigas in amandelsaus en bijvoorbeeld de koude knoflook-amandelsoep, ook wel Ajo Blanco genoemd. De moeite waard om eens op internet op zoek te gaan naar één van de vele heerlijke recepten en alvast Spaanse keuken naar u thuis te brengen en voor te bereiden op lekkere tapasavonden. Maar het allerlekkerste smaken de gerechten in Andalusië zelf natuurlijk dus kom maar snel deze kant op!! Laat de zomer maar komen!

 

 

Print Friendly, PDF & Email